ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator

VÍTĚZSTVÍ V ASTRONOMICKÉ OLYMPIÁDĚ

Mezinárodní olympiáda v astronomii a astrofyzice - IOAA 2019

Letošní 13. IOAA se konala v Keszthely u maďarského Balatonu od 2. do 10. srpna 2019 a Česká republika na ni vyslala sedmičlennou delegaci studentů pod vedením Dr. Ing. Jana Kožuška (předseda Ústřední komise Astronomické olympiády, Česká astronomická společnost) a RNDr. Tomáše Gráfa, Ph.D. (Filozoficko–přírodovědecká fakulta Slezské univerzity v Opavě). Soutěže se zúčastnilo 254 studentů ze 47 zemí světa, zatím nejvíce v historii a pro pozorovací kolo bylo pořízeno 88 (plus 2 rezervní, tj. 90) dalekohledů, které najdou další široké využití ve výuce astronomie v Maďarsku.

Naši mladí astronomové získali celkem čtyři medaile. Zlatou, stříbrnou a dvě bronzové. Nejlépe se umístil Jindřich Jelínek (čerstvý absolvent), který získal zlatou medaili. Stříbro získal Marco Souza de Joode a bronzové medaile Radka Křížová a David Kománek. V soutěži smíšených týmů z různých zemí se tým Tomáše Vítka umístil na třetím místě. Jedná se o třetí nejlepší výsledek v historii České republiky.

Jindrovi děkujeme za vzornou reprezenatci naší školy, Olomouckého kraje i celé ČR!

Více informací zde.

                  

                                                                          


Ve dnech 20. - 22. 3. 2019 proběhlo na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity v Opavě finále Astronomické olympiády kategorie AB a vítězem se stal žák naší školy Jindřich Jelínek z IV.A.Gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezenatci školy. 

Více se můžete dočíst zde: ústření kolo kategorie AB.